Seward

SewardAan de zuidkust van Alaska, in het bergachtige gedeelte van het Kenai schiereiland, ligt Seward. Het is omgeven door hoge bergwanden en weerspiegelt bij mooi weer in een blauwe baai. Het is zowel een visserplaats als toeristenplaats en heeft een natuur en wildlife centrum van formaat.

De  baai is onderdeel van de Ressurection Bay, een fjord waarin de rotsformaties overweldigend domineren, waar getijde gletsjers de zee in schuiven en waar het wildlife in volle rijkdom in zee aanwezig is.

Je bereikt Seward vanuit Anchorage, over de druk bereden Seward highway. Na 200 km te hebben gereden langs: de Turnagain Arm, de Chugach Mountains en de Kenai Mountains, daal je voorbij de Moose Pass langzaam af naar zeeniveau om over een brede weg het in de zomer altijd bruisende Seward binnen  te rijden.

De haven is één en al bedrijvigheid. Elke kustplaats in Alaska kent zijn eigen vissersvloot. Een kleurige verzameling van vissersboten; het laden en lossen van vis; het klaarmaken voor verzending, een bonte verzameling van netten op de kade en soms op de achtergrond één van de grote cruise schepen zijn dan de actieve onderdelen in dit decor. De haven is voorzien van  volledig vernieuwd steigerwerk en de eveneens bijzonder fris uitziende boardwalks zorgen ervoor dat het visserij-element geen morsige vertoning wordt.

Veel recreatie schepen vullen de vissersvloot aan. Jachten, sportvissersboten en fjord marine tour schepen in groot en klein formaat liggen kris kras door elkaar en zorgen voor een continue stroom van beweging.

De cruise schepen, die Seward in hun programma hebben opgenomen, stomen enkele keren per week op naar Seward om hun duizenden passagiers uit te storten op deze kleine nederzetting.  De winkeltjes zijn dan overvol.  Ook de marine tour schepen zijn dan afgeladen.

’s Winters wonen er in Seward  ongeveer 2500 mensen.’s Zomer kunnen er wel 5000 tot 6000 mensen per dag rondzwalken, dobberen of rustig zitten. Bussen, campers en auto’s zorgen voor een overbezetting op grote parkeerterreinen. Cafe’s,  restaurants, souvenir winkels en de boeking kantoren voor de fjorden tochtenkomen handen te kort. Het echt genieten als het mooi weer is en de zon de bergen in het blauwe water van het fjord weerspiegelt..

Doordat het fjord in verbinding staat met de “Gulf van Alaska “, een zeegebied waar het nogal eens kan spoken, moet je altijd rekening houden met: regen, wind, mist en laaghangende wolken. De charme van Seward verdwijnt dan snel en de open dorps-structuur maakt een uitje dan direct onaangenaam. Plan je zeetrip pas,  nadat je via de weersvoorspellingen min of meer zeker weet dat er de komende dagen een hoge druk gebied hangt..

Het fjord is één van de mooiste in Alaska. Er door heen varend ervaar je de intimiteit ervan. De berghellingen geven beschutting, de verten nodigen uit en de gletsjers worden groen-wit omlijst door berghellingen aan de horizon. De bergwanden storten zich van hoog, steil de baai in. De waterrand is fijn geslepen, door de schurende werking van het altijd bewegende water en de golfslagen.

De rotsen zijn wild begroeid met struiken en bomen tot een vierhonderd meter boven de waterspiegel. Daarboven draperen de bergweide,  met hun lichtgroen, het fjorden decor. De sneeuwtoppen en ijsvlakten liggen als een slagroom toef te schitteren in de afscheiding tussen de bergen en de lucht. De kleuren zijn helder en zelfs transparant. De berghellingen zijn ongerept. Geen huizen, geen bergpaden, zelfs geen trails.

Enkele getijde gletsjers glijden van grote hoogte de zee in. De witte sneeuwmassa meandert met haar zijmorenen de laagte in en wordt  steeds blauwer. Als zij het fjordwater bereiken, staan sommige gletsjers 50 tot 100 meter hoog imposant te zijn. De zomerwarmte eist zijn tol. Regelmatig vallen met donderend geweld grote brokken en scherven het verstilde water in. De toeristen wachten in stilte en vol spanning op het ultieme moment dat een 80 meter hoge ijszuil zich losmaakt van de gletsjer en in zee stort. Het uitzicht is adembenemend. De machtige ijswand vertoont allerlei grillige vormen, die door de afslag en het inslijpen van het water zijn veroorzaakt. Op de ijsschotsen die voor de gletsjer in het water drijven rusten de zeehonden wat uit. Het zonlicht geeft de meest fraaie kleurvormingen rond de ijswand en ook aan de ijsbergjes in het water. Wit, diepblauw, blauw, grijs en groen. Het is er vooral stil en koud. Als je dan toch een gedonder als van het onweer hoort, speur je de ijswand af en ziet net te laat waar het ijsbrok in het water is verdwenen.

De laatste rotsmassa’s die voor open zee het fjord afsluiten zijn de vogel rotsen. De puffins, cormorants, meeuwen, eagles, en murres nestelen zich daar bij duizenden. Zij vormen een driedimensionale dans van vogelbewegingen boven een met golven bewegende zee.

De zeeleeuwen luieren op de rotsen en geven je een beeld of deze lubberige dikzakken alleen maar kunnen nietsdoen, kunnen luiwammessen en schobbejakken. Niets is minder waar, het zijn harde werkers.

Tijdens de tocht naar deze bijzonder gletsjer- en vogelgebieden laat het dierenrijk zich niet onbetuigd. De zeeotter is de eerste gezellige fjorden bewoner, die je ogenschijnlijk lekker lui liggend in het water aankijkt. Op de berghellingen kun je eagles, berggeiten en zelfs de beren van vrij dichtbij bezig zien.

In het water word je verrast door dolfijnen, meestal orca’s en soms walvissen. De Humpback Whale. Het is altijd een zoektocht vol spanning om de eenmaal gespotte walvis of orca in een springstand digitaal vast te leggen. Een close-up van een walvisstaart  is ook bijzonder en een gelukstreffer bij de orca heb je, als deze een zeeleeuw weet te vangen. Deze zwart-wit-zwart glanzende vis slingert de zeeleeuw boven het water rond en vermorzelt haar in zijn bek.

Dit soort plaatjes blijft meestal een droom. Zelfs zonder die momenten is de fjorden tocht onvergetelijk.

Terug in het stadje Seward, is een bezoek aan het Sea Life Center de moeite waard. Alle zee-  en fjorddieren, die klein genoeg zijn om in een gebouwencomplex te houden, vindt je er terug. Door het specifieke ontwerp ervan kun je de vogels, vissen en zeedieren op een natuurlijke wijze fotograferen of filmen. Wat met de bootreis is gemist, kun  je toch nog op de plaat meenemen.

Vanuit Seward is een tocht naar de Exit gletsjer een niet te missen dagtrip. De voet van de gletsjer is te benaderen door met de auto richting de gletsjer te rijden  (15 km). Uiteindelijk te parkeren op het grote terrein van het Visitor Information Center van de rangers van  het “Kenai Fjords National Parc”.

Via een asfalt pad loop je richting de gletsjer. Op het pad staan  jaartallen aangegeven die de historische voet van de gletsjerlijn aangeven. Al lopend zie je overduidelijk hoe snel de gletsjer zich terugtrekt.

Aangekomen bij de voet van de gletsjer, kun je via een gemarkeerde trail de drempels van het ijs aanraken. Je kunt er ook voor kiezen naar het dak van de gletsjer te lopen. Een pittige tocht van enkele uren. De groene berghellingen zijn het domein van de zwarte beren. Die zie je er regelmatig en veel bezoekers komen met de verhalen terug van een beer ontmoeting op slechts enkele meters.

Boven op de gletsjer ontdek je het witte landschap van het Harding Icefield, dat tientallen kilometers sneeuwdek omvat. Vooral bij mooi weer kan dit een zinnenprikkelend schouwspel zijn. Een looptocht over de gletsjer is zeker aan te bevelen. Echter gletsjers zijn zeer gevaarlijk vanwege de spleten, die vaak zijn afgedekt door sneeuw. Zonder de juiste kennis, ervaring  en vaardigheden zou je onverwacht tientallen meters in de diepte kunnen verdwijnen. Je moet dat dus wel doen met een gids. Zelfs als je de spleten kunt zien is het oversteken een hels karwei. De stijgijzers, de gletsjerstokken, de -touwen voor de aanlijning en de zekeringen mogen eveneens niet ontbreken.

Buiten die van de Exit Glacier zijn er nog andere trails in de omgeving. De veelheid aan  activiteiten  is meestal te groot om alles volledig te doen. Campings zijn  er voldoende. Vooral de camping aan het strand is aan te bevelen. Je hebt daar elektriciteit en soms een wateraansluiting.

Op 10 km voor Seward ligt de Stony Creek campground. De camping ligt beschut  tussen de bomen langs een kleine rivier. Het is de enige campground met een goede camping- kwaliteit. Er zijn voorzieningen voor: water, elektriciteit en wifi- internet aansluiting. De centrale badruimten en toiletten zien er keurig uit en worden goed schoongehouden. Ook is er een laundry. Deze camping is met name een advies bij slecht weer .

Met deze beschrijving van Seward en omgeving hopen wij, dat u een indruk heeft gekregen van de rijkdom, die deze plaats aan natuur en natuurschoon te bieden heeft.

Iets “beschrijven” heeft zijn beperkingen. Hieronder vind u een serie foto´s van Seward en omgeving, die deze beschrijving aanvult.

Rika en Harry Houthuijsen.

NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail
01_Sewerd_Harbour_een_bonte_mengeling_van_vissers_schepen_jachten_en_toeristenboten_1
02_De_Marine_tour_operations_verzorgen_de_fjorden_tochten_van_enkele_uren_tot_een_complete_dag_1
03_De_resurection_bay_vanui_Seward_gezien._1
04_Aan_het_camping_strand_in_Seward_kom_je_veel_watervogels_tegen._1
05_De_Bald_Eagle_was_niet_erg_gediend_van_onze_strandwandeling_1
07_De_eerste_marine_wildlife_ontmoeting_was_met_de_altijd_bijzondere_zee_otter
08_Vrijwel_direct_na_het_vertrek_vanuit_Seward_komen_de_Dolfijnen_een_wedstrijdje_doen_met_de_boot_1
11_Gletsjers_dalen_af_tot_zeewater_niveau._De_tide_glaciers_noemt_men_die._Dit_is_de_bear_glacier
14_elke_rotsrichel_kent_zijn_eigen_meeuwen_kolonie
16_Een_echte_berggeit._Je_ziet_deze_dieren_vrij_zelden._De_boot_blijft_even_liggen_om_iedereen_een_plaatje_te_laten_schieten
26_Je_zou_het_een_harem_kunnen_noemen._veel_vrouwtjes_met_vaak_n_dominante_man