Beren en de wildernis van Alaska

Weer staan wij, mijn echtgenote Rika, mijn zwager Piet en ikzelf, op de drempel van Vissende beereen verkleedpartij. We trekken de beschaving, de hysterische drukte, de bemoeizucht, de TV verslaving, de pietluttigheid, de financiële kopzorgen en de decadentie van de westerse maatschappij uit, en doen een paradijselijk kostuum aan.

Ergens in het noord westen van het Alaskaanse eiland Kodiak laten wij ons droppen door een bush pilot, om aan de oever van het Karluk Lake, bij de oorsprong van de Karluk River, of aan de oevers van het Frazer Lake, midden in een ongetemde wildernis,  voor even samen te leven met de grootste beren van de wereld.

Midden in de wildernis betekent voor ons het omgeven zijn door een niet door mensen bewerkte natuur en afgesneden van elk contact met de buitenwereld. Geen mobiele telefoons, radio of tv. Geen satelliet telefoon of marifoon. Onze onderkomens zijn tentjes of houten cabins, die aan de rand van het meer staan.

Deze 20 kilometer lange meren gedragen zich als binnenzeeën . De zuidwestenwind is op Kodiak de stormwind en die waait in september heel frequent. Het meer werkt dan als een storm katalysator en lijkt het stormen alleen maar aan te wakkeren. Onze tenten staan op het “kiezel” gras, juist aan de noordwest zijde van het meer. Zonder enige beschutting staan zij volledig bloot aan de grillen van het weer. Gelukkig staan ze hoog genoeg, waardoor de zware golven onze kleine schuilplekken niet kunnen overspoelen. De cabins zijn wat rianter. Hoewel… van geen enkel westers comfort voorzien.

Living apart … together from Rika Woodhouse on Vimeo.

In deze wildernis gaan wij op zoek naar de Kodiak beren. Door hun eiland isolement zijn zij in duizenden jaren geëvolueerd tot de grootste bruine beren op aarde. Hun overdaad aan voedsel, vooral aan zalm, heeft hen in die bijzondere positie gebracht. Wij willen het gedrag van de Kodiak beren beter leren kennen en wij willen vooral hun wijze van leven ondergaan. In 2007 hebben wij de eerste korte reis naar dit gebied gemaakt. Nu gaan we nog intenser met de beren populatie om.

Beren zijn alleseters, maar worden door sommige biologen tot de categorie vleeseters dan wel roofdieren gerekend.

Inderdaad zijn beren in staat elk dier, dat in Noord Amerika leeft, aan te vallen, te doden en als voedsel te nuttigen. De mens valt ook onder de categorie dieren. Het voedingspatroon van de beren is echter niet specifiek gericht op het verorberen van vlees. Het eten van wortels, planten, vruchten, grassen en vis is veel belangrijker. Daarnaast staan vooral kleine of jonge dieren op het menu. Mensen staan lager op hun prioriteiten lijstje. Toch moet je voorzichtig zijn met deze grote en oersterke beren. Met één klap van zijn berenklauw is een Kodiak Grizzly beer in staat een hert te onthoofden. Onze nek is beslist niet sterker dan die van een Sitka hert.

Onze wildernis encounter beleven we samen met Rudy de Bock, een Belgische “ bearwatcher ”, die bijna twee decennia enkele maanden per jaar op Kodiak Island en Katmai tussen de beren verblijft. Beschouw hem als een “ beermens ”, waarbij hij bijzonder goed beseft, dat de beren hem maximaal tolereren. Het zullen nooit, zijn maatjes worden. Timothy Treadwell, de Grizzly Man, heeft die relatie wel gezocht en heeft dit met de dood moeten bekopen. Toch bevinden wij ons, evenals Timothy, midden tussen die vervaarlijke Grizzly’s en hebben evenals Timothy geen afdoende bescherming.

Onze tenten zijn niet beveiligd met een electric fance. We hebben geen geweren bij ons. Slechts pepper spray en flash lights kunnen ons helpen om beren af te schrikken of te verjagen.

De ontmoeting met de Kodiak beren, geeft naast de tintelende uitdaging ook een innerlijk woekerende intense spanning. Wij gaan en ondergaan en U mag meekijken en meevoelen.

Harry en Rika

NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail
2010 a 002 s'Ochtends komt het land en de beer uit de mist die in flarden over het water hangt
2010 a 003 Jezelf zien in het water en de achtergrond weggeschoven door een gordijn van nevel. De intieme wereld van brother bear
2010 a 004 Soms moet je als beer je daden overdenken en over de waterspiegel ga je dan vanzelf de loop der dingen onneindig fgroot zien
2010 a 006 Even een onderonsje. Eerst natuurlijk goed afgesproken dat het een onderonsje op afstand blijft
2010 a 007 Hoe zat het ook weer. De vis wordt duur betaald was toch van Herman
2010 a 008 Ik doe hetzelfde als de cameraman. Ik kijk door de koker maar zie geen barst.
2010 a 011 Ons mam. Onze mooie mam
2010 a 012 Dat voelt goed. Hier wil ik altijd van blijven genieten. Maar helaas als ik groot ben!
2010 a 014 Van al dat spelen en hard werken word je uiteindelijk moe. De  camera mensen houden mij wel in de gaten.
2010 a 015 vissen in de waterval en stroom des overvloed tenmiste als je snel bent
2010 a 016 kijk zo moet je hem vangen
2010 a 017 even weer naar mijn rotstafeltje toe voor nummer 25 van vandaag
2010 a 018 Sta ik goed en wel krijg ik weer een agressieve indringer over mij heen
2010 a 019 Gewoon rechtop blijven staan en niet toegeven. Desnoods een knock out
2010 a 020 De waterval vraagt wel erg veel reactie vermogen. Dan maar in de ondiepe delta van de rivier
2010 a 021 Zie je hier vang je ze ook.
2010 a 22 Even afritsen
2010 a 23 Poe Poe Even in het oneindige ligbad
2010 a 24 Of liever in het bubbelbad
2010 a 26 Die drie daar op de trap
2010 a 27 Als je kleintjes hebt dan moet je ze door dik en dun beschermen
2010 a 29 Ik de berg afdaal
2010 a 31 Kijk eens hoe slank ik ben als ik helemaal nat ben
2010 a 34 Even de draad oppakken
2010 a 35 Om er een eind aan te breien .
2010-a-33-Maar-in-het-vlakke-water-word-ik-en-mijn-evnebeeld-een-plaatje